Geldissues alleengeboren tweelingen kunnen uit de voorouderlijn komen

Heb jij als alleengeboren tweeling of meerling (AT) geld- en overvloedissues? Van veel AT’ers weet ik dat dit het geval is. En dat is jammer, want je hebt het vaak zelf in de hand. In mijn boek ‘Life without Grace’ beschrijf ik mijn eigen ervaringen. Dat ik lange tijd vanuit schuldgevoel mezelf geen geld gunde. En als ik het dan had, verloor ik het weer. Genieten van overvloed was namelijk niet eerlijk tegenover Grace. Ik vermoed dat vele AT’ers deze gedachtegang herkennen.  

Maar het verhaal gaat verder. Voor mijn nieuwste boek ‘Indische roots, van lijden naar leiden’, heb ik andere Indische en Molukse mensen geïnterviewd. Ik kwam erachter dat een angst voor tekort bij veel Indo’s speelt. Vooral bij de tweede generatie die vroeger heeft geleerd bescheiden te zijn en niet op te vallen. Streven naar succes zit ons niet echt in het bloed. Dus bij geldissues mag je als AT’er ook kijken naar je afkomst. Stel jezelf de vraag welke van je overtuigingen cultuurgebonden zijn.

Maar het verhaal gaat nóg een stap verder. Begin mei meldde Saskia, een lezeres van mijn boek, zich bij me. Ze houdt zich bezig met genealogie en vroeg of ik meer wilde weten over mijn voorouders. Intuïtief voelde ze aan dat hier veel antwoorden voor me lagen. Daar had ik wel oren naar. Wat er tijdens haar zoektocht naar boven is gekomen, bespaar ik je. Maar ik kan je wel zeggen dat ik twee compleet nieuwe families erbij heb gekregen en mezelf veel beter begrijp.

Het thema ‘geld en overvloed’ blijkt in mijn beide familielijnen een rode draad te zijn. Zo zijn er voorouders veroordeeld wegens diefstal en werd er links en rechts gesjoemeld en verduisterd. Maar mijn welvarende familie van vaderskant is zelf bestolen van al hun geld en bezit tijdens de Bersiap, de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Niet gek dus dat ik opa en oma als kind maar erg gierig vond. Ze waren wantrouwend geworden naar alles en iedereen. De angst bestolen te worden gaven ze door aan hun nageslacht. 

Opa van moederkant was het tegenovergestelde. Hij was gokverslaafd en zocht vooral buitenshuis zijn plezier, terwijl zijn gezin met 9 kinderen aan de bedelstaf was. Ik vond hem maar een flierefluiter. Maar door Saskia’s zoektocht kreeg ik een completer plaatje. Van een man die als klein jongetje al te maken had met groot verlies. Die vaak in de steek is gelaten en altijd op zoek was naar goedkeuring van anderen. Toen hij tijdens een longoperatie overleed, liet hij een verscheurd leven achter. Ik herken in mezelf zijn overtuigingen over geld en eigenwaarde. Deze kan ik dan nu ook loslaten.

Maar het is niet alleen kommer en kwel in de voorouderlijn. Een aantal was veilingmeester, directeur of investeerder. Zij boerden goed. En mijn ma had in Indonesië een kip die dagelijks een ei legde die ze vervolgens verkocht op de pasar. Ook graaide ze naar waardebonnen voor lucifers die ze zonder blikken of blozen doorverkocht aan haar eigen broers. In Breda had ze een eigen handeltje in loempia’s, potjes atjar en breiwerk. Ik heb haar daarover geïnterviewd. Haar ondernemersgeest heb ik ook in me zitten.

Zo werkt dat ook voor jou. Je hebt niet alleen het voorouderlijk leed op je bordje gekregen, maar er zitten vaak verborgen talenten in de familielijn die ook jij in je hebt. Klaar om ontgonnen te worden. Ik kan je aanraden een keer je voorouderlijn(en) uit te zoeken. Je leert jezelf veel beter kennen en krijgt er misschien, net als ik, nieuwe familieleden als bonus bij. Zelf ben ik erg enthousiast over de hulp van Saskia die overigens vooral gespecialiseerd is in Nederlandse voorouders.

Meer informatie over Saskia’s werk met voorouderlijnen.

Meer info over mijn boek, vind je hier.

Bezoek je tweelinghelft met deze bijzondere zielsreis.

Coaching voor alleengeboren tweelingen vind je hier.

×

 

Hoi!

Klik op mijn naam en stel je vraag via WhatsApp. Ik reageer overdag meestal binnen enkele uren.

× Kan ik je helpen?